Legenda o Crnoj kraljici

Jedna od najmračnijih i najpopularnijih hrvatskih legendi svakako je i legenda o Crnoj kraljici. Mnogo je legendi o tajanstvenoj kraljici. Jedna od najpoznatijih ona je koja govori o zloj kraljici, najvjerojatnije Barbari Celjskoj, koja je stolovala na Medvedgradu.

Legenda kaže kako je Crna kraljica, koju je narod tako nazvao jer je uvijek bila odjevena u crno, bila žena koje se narod s razlogom bojao. Svoje ljubavnike, a imala ih je mnogo, bacala bi sa zidina staroga grada, a ogromna crna ptičurina, kraljičina ljubimica, na njezinu bi zapovijed bila uvijek spremna iskopati oči ili oderati kožu onome tko se kraljici zamjerio. Nije niti čudno da je narod nije volio.

Pukni vrag, dam ti Medvedgrad!

No, strašnu vladavinu Crne kraljice omeli su Osmanlije koji su zaprijetili zauzimanjem Medvedgrada. Očajna kraljica, za koju nitko iz naroda nije bio voljan riskirati svoj život, zazvala je tada samog Sotonu riječima "Pukni vrag, dam ti Medvedgrad!", no to vragu nije bilo dovoljno. Tek kada je uz Medvedgrad vragu ponudila i vlastitu dušu, Osmanlije su otjerani a Medvedgrad spašen.

Pukni vrag, dam ti Medvedgrad... i sebe!

Ako je vjerovati legendi, neistraženi podzemni hodnici i danas spajaju Medvedgrad s crkvom svetog Marka na zagrebačkom Markovu trgu. Priča se kako u njima još uvijek leži kraljičino blago koje čuvaju njezine vjerne sluge. Sredinom 18. stoljeća neki su se toga blaga pokušali i dočepati, no podzemni hodnici nikada nisu pronađeni.

Prva arheološka istraživanja na Trgu sv. Marka u Zagrebu obavljena su 2005. i 2006. tijekom preuređenja tog gradskog trga. Tom je prilikom oko crkve pronađeno srednjovjekovno groblje. Je li pronađen i ulaz u podzemne hodnike o kojima govori legenda? Je li kraljičino blago još uvijek ondje? Čuvaju li ga i danas njezine odane sluge? Možda Maldoria doista postoji...